TMP Logo - The Leading Pathfinder
Søg
Close this search box.

5 tips – Sådan opretholder du levetiden på din lithium batteri pakke

Hvad er de bedste fremgangsmåder til at opretholde levetiden for batteri pakken til din kabinescooter, el-scooter, el-løbehjul eller el-cykel?
– Her er nogle vigtige tips!

Hvis du ikke har hørt det endnu, så har verdens NIU el-scooter kørere, siden oktober 2021, samlet set kørt mere end 10 milliarder kilometer på deres el-scootere. For at sætte denne præstation lidt i perspektiv, kan du se her, hvordan 10 milliarder km faktisk ser ud.

Bortset fra den enorme pulje af NIU kørere i hele verden, hvad gjorde så denne milepæl mulig at opnå?
– Batterier. De er hjertet i alle elektriske køretøjer rundt om i verden, inklusive hele TMP Green Line programmet. Batterier og den hastige teknologiudvikling er et vigtigt spring fremad for bæredygtig elektrisk transport.

Men hvilke principper gælder for at opretholde lithium batteriernes levetid bedst muligt? Lad os se på nogle almindelige spørgsmål, som brugere af forskellige el-køretøjer måtte have:

Hvorfor skal jeg vedligeholde mit batteri?

Hvert TMP Green Line køretøj drives af en batteripakke, der indeholder lithium-ion-battericeller.

Mens lithium-ion-batterier er meget energitætte og lette, kræver de særlig opmærksomhed til daglig brug og opbevaring. Ligesom bærbare computere, smartphones og utallige andre enheder, der bruger genopladelige lithium-ion-batterier, er der nogle retningslinjer, du kan følge for at bevare levetiden og minimere forringelsen af batteri pakken til din kabinescooter, el-scooter, el-løbehjul, el-cykel eller andre typer af el-køretøjer.

Ved at bruge de enkle råd i denne guide kan du sikre, at dit batteri bevarer sin kapacitet og ydeevne så længe som muligt.

Retningslinjer for lithium ion batteri: omgivelsestemperatur

Du skal altid være opmærksom på omgivelsestemperaturen med et genopladeligt lithium-ion batteri:

  • Kørsel: -10°C til 45°C
  • Opbevaring: 0°C til 40°C
  • Opladning: 0°C til 35°C

Brug, opbevaring eller opladning af et lithium-ion-batteri uden for disse temperaturområder kan føre til reduceret batterilevetid eller kritiske batteriproblemer.

Hvordan skal jeg oplade mit batteri?

DET ER VIGTIGT AT VÆRE OPMÆRKSOM, NÅR DU OPLADER DIN LITHIUM-ION-BATTERIPAKKE

Stort set alle el-scootere, kabinescootere, el-løbehjul og andre typer af el-køretøjer har muligheden for, at du kan tilslutte og oplade direkte i køretøjet. Nogle modeller giver endvidere mulighed for, at du nemt kan afmontere batteripakken for at oplade inde i dit hjem, kontor eller hvor som helst en indendørs stikkontakt er tilgængelig.

Vidste du, at online funktioner og tyverisikring forbliver aktive på en NIU el-scooter, selv når batteriet er frakoblet.

Uanset om du tilslutter lade apparatet til selve scooteren eller oplader batteriet separat, skal du sørge for, at omgivelserne opfylder disse krav:

  • Temperatur mellem 0° og 35° Celsius. Oplader du udenfor dette tempareturområde risikerer du at skade dit batteri.
  • Lade apparatet må ikke tildækkes, da der skal være mulighed for at ventilere og køle dette under opladning. Hvis dit køretøj er med indbygget lade apparat, skal du blot sørge for at køretøjet står i et godt ventileret rum, mens der oplades.

Hvis batteriniveauet er mindre end 20%, anbefales det at du oplader batteriet så hurtigt som muligt for at undgå kritiske batteriproblemer. Når batteriet er opbrugt, kan Battery Management System (BMS) gå i en “dvaletilstand”, så lade apparatet ikke længere oplader batteriet korrekt. Hvis dette sker, skal du kontakte din nærmeste TMP-forhandler for batteriservice; forsøg ikke at reparere eller adskille batteriet på egen hånd, da dette kan være forbundet med risiko for personskade, brand og eksplotion.

Ønsker du henvisning til forhandler, kan du kontakte os på telefon (+45) 97 74 07 33 eller info@tmp.dk

Hvordan opbevarer jeg mit batteri sikkert?

SØRG FOR, AT BATTERIPAKKENS OPLADNING ER CA. 50 % TIL OPBEVARING

Hvis du ikke bruger dit el-køretøj eller oplader batteriet i mere end 15 dage, er der nogle vigtige retningslinjer, du skal huske på for at opretholde batteriets overordnede helbred.

Hvis dit køretøj har en aftagelig batteripakke, kan du tage stikket ud og opbevare batteriet i et sikkert miljø:

  • Temperatur mellem 0° og 40° Celsius
  • Hold batteripakken på afstand fra varmekilder, åben ild, brandfarlige eller eksplosive gasser og væsker
  • Sæt batteriet på en sikker overflade uden risiko for at det falder ned.

Hvis dit køretøj ikke har aftageligt batteri, som for eksempel på en kabinescooter, anbefales det at slukke på hovedafbryderen når denne står opbevaret.

Under opbevaring er det bedst at holde batteriniveauet på ca. 50% for at opretholde levetiden. Når du tilslutter batteripakken til dit køretøj igen efter opbevaring, kan du udføre en selvkontrol for at kontrollere for potentielle problemer. Hvis du har bekræftet, at batteriet er fuldt opladet, men scooterens instrumentbræt angiver, at batteriniveauet er 0%, skal du tage stikket ud af stikket og kontakte et nærliggende servicecenter. De hjælper dig med at teste batteriet og sikre, at det fungerer korrekt.

Hvilke andre bedste principper for batterier skal jeg følge?

TMP HAR ET LANDSDÆKKENDE FORHANDLER- OG SERVICENETVÆRK AF LOKALE FAGMÆND

Måske er en af de største fordele ved at eje et elektrisk køretøj fra TMP det omfattende landsdækkende forhandlernetværk, der tilbyder service af høj kvalitet til vores brugere over hele landet. Vi samarbejder med lokale fagmænd, hvor service har højeste prioritet.

NIU-produkter opdateres og opgraderes konstant, herunder BMS eller Battery Management System. Du kan modtage en notifikation i NIU-appen om at besøge en lokal NIU-servicestation for at opdatere BMS til den nyeste version, eller du kan få din lokale butik til at bekræfte, at du har den nyeste version, når du besøger for en regelmæssig service.

Forskellige producenter lover forskellige garantirammer for batterier, men fælles for dem alle er, at hvis du følger disse enkle tips, får du mest muligt ud af din batteripakke – også mere end hvad garantien lover! 

Vores venlige, kyndige forhandlerpersonale og serviceteam er altid klar til at hjælpe dig. Du kan kontakte din lokale forhandler direkte eller sende os en e-mail på info@tmp.dk for eventuelle forespørgsler, du måtte have.

Tak fordi du læste med, vi ønsker dig en behagelig, grøn og sikker køretur!

Venligst – TMP service teamet

Indkøbskurv

Login